Založ si blog

1. Máj

Dnes je prvý máj , sviatok pracujúceho ľudu .Prvý máj sa oslavuje od roku 1886 , kedy sa v Chicagu konal obrovský protest robotníkov .Na tomto proteste sa zúčastnilo takmer 25-tisíc robotníkov .Žiadali najmä 8-hodinový pracovný čas , ale aj základné sociálne práva a istoty , ktoré im kapitalistická spoločnosť nevedela poskytnúť . Americká vládnuca elita reagovala na protest tisícky robotníkov brutálne a násilne .Policajné zložky štátu začali do bezbranných  robotníkov strieľať .Dokonca aj majitelia firiem najali ľudí, ktorí vyvolávali na týchto protestoch bitky proti robotníkom .Protest pokračoval niekoľko dní až do 4.mája. Tieto protesty boli každý deň rozháňané brutálnou a bezohľadnou streľbou do davu robotníkov .  Neskôr v roku 1887 bol realizovaný vykonštruovaný súdny proces , ktorým boli na smrť odsúdení piati nevinní robotníci .Išlo o jasnú justičnú vraždu .

Po týchto krvavých a brutálnych udalostiach , kedy bola jasne odhalená  pravá tvár takzvanej americkej demokracie , medzinárodný zjazd socialistov so sídlom  v Paríži vyhlásil 1. má za Sviatok práce na celom svete .

Protesty robotníkov na 1.mája sa rozšírili po celom svete , neraz boli však kruto potláčane . Treba spomenúť nielen protesty robotníkov na 1.mája,  ale aj dôležité protesty, ktoré neboli prvého mája .

Napríklad  vzbura robotníkov v Krompachoch v roku 1921.Krompašská spoločnosť bola v tej dobe najväčším hutníckym podnikom na Slovensku. Po vojne v ČSR platil prídelový systém .Aj robotníci továrne v Krompachoch dostávali na prídelovým systémom múku .Lenže prídely muky sa dramaticky znížili .V  tejto továrni pracovalo aj mnoho žien , ktoré tento nedostatok najviac pociťovali .Dôsledkom tohto nedostatku ženy sformovali delegáciu a vybrali sa svoje požiadavky presadzovať na riaditeľstvo podniku .A riaditeľstvo reagovalo tak,  že si na pomoc povolalo žandárov,  ktorí  začali biť bezbranné ženy , dokonca bili aj zástupcov odborov .Keď sa o tomto incidente,  ktorý sa stal delegácii dozvedeli robotníci začali protestovať . Žandári do  týchto robotníkov začali bezcitne strieľať , niektorých zastrelili od chrbta . Ako  reakcia vládnucich kruhov  na vzburu bolo vyhlásené stanné právo , 64 robotníkov bolo zatknutých ,  neskôr ich odsúdili na viacročné väzenie .Na znak podpory  protestujúcich  v Krompachoch sa začal generálny štrajk v Slovinkách, Gelnici, Smolníku a Prakovciach. K protestom neskôr  došlo aj v Košiciach, Banskej Bystrici i v ďalších mestách. Ďalšia významná vzbura sa odohrala  25. mája 1931  v Košútoch .V čase veľkej hospodárskej krízy žiadali robotníci väčšie platy , keďže dôsledkom tejto situácie nemali často peniaze ani na základné životné potreby a nedokázali nasýtiť svoje rodiny. Treba povedať,  že najväčšiu zásluhu na organizovaní tohto protestu mal Štefan Major člen Komunistickej  strany .Odpoveď  vládnucej moci bola rovnaká ako v prípade Krompách žandári začali do robotníkov strieľať .Dokonca použili aj bodáky , niektorých zastrelili od chrbta .Najmladšou obeťou bol  len 17 -ročný robotník .Žandári pokračovali ďalej vtrhli do bytov chudobných robotníkov a bili rodinných príslušníkov protestujúcich .Niektorých zobrali do väzby len preto,  že boli rodinní príslušníci protestujúcich .Jednoducho správali sa ako nacisti .

Jedna zaujímavá štatistika hovorí, že za obdobie od júna 1920 do júla 1921 bolo zavraždených 18 robotníkov a zranených 183.Táto štatistika ešte nehovorí o tom koľko robotníkov boli väznených len preto,  že žiadali základne práva a slobody .Za celé obdobie od roku 1920 až po rok 1931,  kedy vrcholila hospodárska kríza bolo zabitých desiatky nevinných robotníkov .Podobné protesty boli aj na iných mestách napríklad Hlohovec , Rumanova , Nové Mesto nad Váhom , Vráble a na iných miestach . Prečo tieto obete kapitalizmu nespomenú v Slovenských médiách  hlavného prúdu? Prečo je nepriamo zatajovaný tento kapitalistický teror? Myslím si že aj preto,  že v tejto dobre pokračuje to iste vykorisťovanie pracujúcich ľudí ako 20- tom storočí a skôr. Akurát sa zmenila forma,  ale princíp kapitalistického vykorisťovania tu ostal rovnaký  .Je treba si uvedomiť,  že tak ako sú dôležité občianske práva a demokratické tak isto sú dôležite aj práva pracujúcich .Bez slobody niet rovnosti a bez rovnosti niet slobody ako hovorí jedno porekadlo .Dnešné média poukazujú len na politickú slobodu a pritom zabúdajú na ekonomickú a sociálnu rovnosť príležitosti. Bohatý  bohatnú a chudobný chudobnejú,  také základné sú princípy kapitalistického systému,  ktorý tu vládne .Ľudia by si mali uvedomiť,  že rada nezamestnaných , vykorisťovanie , chamtivosť  to je súčasť kapitalizmu , dokonca aj kríza je súčasťou kapitalistického ekonomického  cyklu .Preto nie sú  cesta k zmene politici,  ktorí sa hlásia ku tomuto systému , ale zmena systému ako takého . Na záver pridávam citát od K.Marxa, ktorý jasne vystihuje podstatu  kapitalizmu . „Čím prekonáva buržoázia krízy ? Jednak násilným ničením veľkého množstva produktívnych síl ,jednak dobývaním nových trhov a dôkladnejším vykorisťovaním starých trhov .Teda čím ? Tým,  že pripravuje všestranné a mohutnejšie krízy  a zmenšuje prostriedky ako krízam zabrániť. “

Česť a Sláva všetkým, ktorí sa nejakým spôsobom  zaslúžili o sociálne a ekonomické práva robotníkov a všetkých čestných a pracujúcich  ľudí.

 

 

Hlas galejníkov

03.03.2021

Včera známy zlodej Dneska vážený politik Azda o tom nepochybuje nik A náš národ sa do priepasti podel Najviac úmrtí na počet obyvateľov To tak keď vám vládne banda Hitlerových podnikateľov A ta banda za seba sa nikdy nepozrie Kedy už kvet spravodlivosti na Slovensku dozrie ? Tak ako milión výtlkov zdobí naše cesty Tak ako v korupcii patríme [...]

Politická báseň – Tragédia a nádej

12.02.2021

Tragédia národa Chlad a zima trpko stúpa Igor nás všetkých strachom púta A kto by sa odvážil byť iný skutkom , slovom , ba čo i len myšlienkou Toho roztrúsi na večný prach takzvanou nezávislou verejnou mienkou V našej politike hľa radosť a úsmev absentovali Časy Dubčekových rožkov , hrdinných partizánov a povstaní sú preč Len o materiálnych statkoch [...]

Politická báseň -Návrat

09.02.2021

Na slovenských holiach nová epocha sa píše Vracia sa k životu temné klišé Celú krajinu zatienil akýsi dáždnik tvorení strachom a pudom divej zvery Na každého skôr či neskôr Igor puškou zamieri Protekcionizmus ktorý hľa narástol do výšky pyramíd v Gíze Minister veľavážený doktor hnaný nesmiernou túžbou za každú cenu nájsť vinníka Múdrosť ukázal keď [...]

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 10:43

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 31937x
Priemerná čítanosť článkov: 1996x

Autor blogu

Kategórie